The language of friendship is not words but meanings...


Hi semua,

Syafiq here...

Hurmm dah lame syfq tak update , sorry la yer... bz sikit...

Entry kali syfq nak a bit serius .

Hurmm dah byk kali dah rasenyer entry yg citer pasal sahabat nih.. cam nak muntah dan dah bosan pun ade gak nak update... tp malam ni , "i found out something" .. so cam ade idea plak nak update nih ...

Mula2 skali syfq nak mintak maaf la yer, sbb maybe entry ni cam 'harsh' sikit daripada entry2 yg lain...


If you're alone, I'll be your shadow.  If you want to cry, I'll be your shoulder.  If you need to be happy, I'll be your smile.  But anytime you need a friend, I'll just be me.  


Yeah, "anytime you need a friend, I'll just be me" ... Sbb aku tak bape sgt suke org yang HIPORKRIT bila berkawan dengan aku . Manusia sekarang , berkawan bila kau tau dia berPOTENSI utk memberi kemudahan, kebaikan atau memenuhi keperluan kau.

Mulut memang manis berkata-kata tentang persabahatan, Wah! GAHnyer persahabatan itu ! Tp hakikatnye tidak mengerti sedikit pun maksudnya.

The language of friendship is not words but meanings.

Mase kau susah, perlukan sokongan , kesedihan, lupakah siapa yg sudi mendengar luahan hati kau... bila2 mase kau memerlukannye msg or call tetap akan dijawab dan even bz skali pun , akan cube utk reply any call or msg. If aku rasa itu bukan tanggungjawab aku utk menjadi sahabat, lebih baik aku biarkan kau bersendirian tanpa tanye sepatah pun tentang keadaan kau . "Takde mase aku nak menjaga tepi kain org" , tp alhamdulillah , Allah masih mengurniakan aku rase belas dan kasihan , aku tetap sanggup korbankan mase aku untuk dengar luahan atau ape sahaja isi hati kau. 

Now, alhamdulillah , mungkin kehidupan mu lebih teratur dan senang skrg , dan aku tak nak lah terhegeh-hegeh mencari , sbb sekarang kau diam jer kan. Even se bz aku pun, tetap lah msg sepatah dua, dan even kadang2 xsempat nak balas, if ade keluangan mase, tetap aku gigihkan diri utk berjumpa dan bertanya khabar. Aku taknak lah nanti org kate lupa kawan or ape. Even aku sanggup korbankan mase dan duit minyak sume demi utk jage silatulrahim nih. Dan bukan aku seorg , tp ade insan lain juga yg sudah masak dan letih dgn cara ungkapan "SAHABAT" yang diagungkan sgt itu. Kalu ade invitation or any occasion , perlu ker nak ade pengantaraan utk menyampaikan msg tuh?, masing-masing ade no phone kan, facebook ker , padahal dah sah-sah kau kenal die secara dekat. Selama nih boleh pulak nak bersms bagai.

"Kawan yg jujur adalah kawan yang akan berkawan dengan mu sebelum dia memerlukan mu" Hurmm mungkin lebih ramai lagi kawan kau kan yg perlu kau ingat dan layan , yeah permikiran masing-masing berbeza . Kawan TIDAK boleh dibeli dengan wang ringgit atau sesuatu pemberian .  Lagi satu.. janganlah nak membuat konklusi cepat sgt... bila seseorang tu dah lame xbertanya khabar, then bila die bertanya khabar, mulalah kata yg "haaa ni mesti ngan bosan kan" atau "ni mesti ngah sorang2" .. pls ubah lah perception tuh. 


Aku takdelah perfect sgt, tp pls show some respect to me. Bila senang bersama kawan2 yang lain , orang yang lama dilupakan . Bila susah balik baru nak tercari-cari. Pastu mulalah, status updated, blog updated. 


Pengorbanan tu memang susah utk dicari , tetaplah dengan EGO yg ade dalam diri tuh kan!. Even sekadar teman kuar makan pun tetap aku cuba utk pergi. Tp bila sampai turn kita yg memerlukan, hurmm ntahla, rase sgt impossible utk dpt.

Oklah. Dah byk kot aku ckp. 
Sekadar luahan aku. 

TQ. Fikirlah...

1 comments:

{ uNa da wiTch } at: October 29, 2010 at 1:15 PM said...

okay okay en3 ni
sgt sama dgn situasi saya .
susah kan nak ada kawan yg salu tgk lam tb tuh .
konon kawan baik lah .
sgt susah ,
huu