Jalan-Jalan Ke Kebun Buah

Dlm kul 1.30 pg , hari Jumaat , 3 July 09

Helmi baru tiba di rumah syfq .. dia nak menginap kat situ.. so xde hal la.. kitaorg sembang2 borak2 sampai kul 3 gak r..

kul 6.30 pg

kitaorang bertolak ke KL , Helmi ade meeting (Persatuan Perubatan Islam Malaysia) PPIM di UM, so syfq drop dia kat sana..

Kolej Ibnu Sina , UM


So.. AGENDA syfq sebenarnya nak g Kuala Pilah ,N9
Actually baru2 ni my bestfriend FITRI ade msg syfq ... dia n mya nak ajak syfq g Mya's father nyer kebun kat Kuala Pilah.. nak kutip buah..
so, ape lagi ..syfq ckp no hal la.. haha

I fetch fitri at Cyberjaya n kitaorg bertolak terus ke Kuala Pilah..


Kami sampai ke kuala pilah dlm kul 10.30 pg camtu rasenyer...
Sampai je di kebun , kami disambut oleh Mya and his father.. actually ramai gak bapa Mya ajak g kebun dier... his friends and his family pun ade..

Mya and her friends ..
Kalu tgk dlm pic nih... rumah ni agak unik.. ini adalah rumah moyang mya .. ni kiranya harta puasaka la.. memang smart gak r senibina nya..

Senibina nya still kukuh n maintain.. memang dijaga ngan rapi.. Rumah ni actually bersebelahan jer ngan kebun buah tue... strategik sungguh !

Aaaaa ni la kebun tue.. kitaorg memang terkejut .. sbb tak expect yg kebun tue sgt2 luas n macam2 jenis buah-buahan ade...

Ni di persekitaran kebun

Mya (tuan penyer kebun) tgh bawak kami tour seluruh kebun

Ade rambutan

Cempedak & Durian


Langsat

So Ape lagi .. JOM KUTIP !!!!!!


Fitri tgh memetik langsat.. dia siap panjat pokok lagi ...huuh

Aku pun xnak ketinggalan gak...


LAngsat ni yg susah sikit.. syfq xtau camne nak cari yg dah masak.. heheh main amik jer

Rambutan plak.. dah tiga plastic bag dah


Ni yang belum diceraikan lagi..


Buah longan pun ade.. tp x masak lagi


Tebu


Manggis pun kami kebas.. haha


Ni la durian yg kami makan.. hhaah banyak giler... :p


Inilah pokok durian tue.. katenye dah berumur dlm 100 tahun... huhu rase durian tue memang mantap !!!

Lepas dah penat kami mengutip buah... rileks2 la pulak ..


Hmm ni lah papa mya...


Mya's friends


Hmm heeh


Wah !! :p

B4 kitaorg balik.. kami dpt minum air tebu yg diperah fresh from kebun tu.. pergh .. memang best ..

Bila dah hampir ptg.. syfq ngan fitri pun nak balik... so bila dah penat .. kami nak rehat2 la pulak.. so kami berhenti kat Taman Rek. Ulu Bendul


Relex...


Huhu lame dah xmain benda2 nih... hahah


Penyambut tetamu ... :p


Suasana di Ulu Bendul



Kehijauan dier memang menenangkan...

Finally...
bila dah refresh balik.. kitaorg bertolak balik... perghhh pengalaman yg sgt best !!!

4 comments:

{ SelUsuR saTu duNia yg IndAh } at: July 5, 2009 at 2:48 PM said...

niCE piX..

AKu pON Nak duRIaN 2..HuhU

BtW, ko pkaI CAm pe JEr?

{ syafique } at: July 5, 2009 at 3:59 PM said...

to SelUsuR saTu duNia yg IndAh : thx !! syfq guna Nikon D80 ...

ozzy at: July 6, 2009 at 1:01 AM said...

mya tuh dak smksj ker???coz bj t shirt die pakai tu mcm t shirt sukan sekolah i..sama gler...huhu

{ syafique } at: July 6, 2009 at 9:31 AM said...

to ozzy : aah memang dier sekolah sane